Стресът при котките
Banner
Стресът при котките

Домашните котки са с много подтиснати инстинкти и подтиснато естествено поведение. Точно като нас и те страдат от стрес. Котките са „същества на навика”. Разбират и обичат рутинните неща. Една малка промяна, дори съвсем незначителна за вас, може да отключи стреса. Някой пристига у дома, друг си тръгва....резултатът е тревожност и стрес за котката ви! Стрес може да отключи дори вашият отпуск и оставането ви за по-дълго у дома. Когато сте си в къщи вашият режим е различен, този на вашата котка-също и...налице е стрес.
Кога им „идва в повече” на котките зависи от много фактори. 
Потенциални стрес-фактори:
• Смяна на обстановката-смяна на жилището, ремонт, дори само смяна местата на купичките с храна или тоалетната.
• Повече от две котки в един дом.
• Нови хора и животни у дома или загуба на хора-временно или постоянно.
• Преместване на ново място.
• Прекалени изисквания от хората по отношение на котката.
• Шумни гости, партита и фойерверки.
• Предимно външни котки /отраснали навън/, принудени да живеят в къщи... или казано с една дума-ПРОМЯНА...във всеки един смисъл.  

Хронично всеки ден по малко стрес и напрежение от околната среда допринасят за поведенчески проблеми като начин на изразяване-маркиране с урина /дори стресираните женски го правят/ или избор за тоалетна в други места на къщата-обикновено легла, дивани, възглавници. Прекалено почистване на козината, драскане по мебелите, криене в някой ъгъл или под мебели, постоянно мяукане, агресия и др. 
Постоянният стрес и тревожно състояние влияят върху здравето на котката. Тези състояния дават отражение върху имунната система като намаляват естествената резистентност на организма към патогенни фактори и предразполагат към стрес-обусловени заболявания.

 СТРЕСЪТ САМ ПО СЕБЕ СИ НЕ ПРЕДИЗВИКВА ЗАБОЛЯВАНИЯ,..НО...
• Определя податливостта към някои заболявания.
• Обостря заболяванията.
• Води до повтаряне на заболяванията.


НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИ СТРЕС-ОБУСЛОВЕНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ:
1. ИДИОПАТИЧЕН ЦИСТИТ
2. ПСИХОГЕННА АЛОПЕЦИЯ
3. ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА
4. ИНФЕКЦИОЗНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
                                                                 

                                                                  ИДИОПАТИЧЕН ЦИСТИТ
Много медикаменти могат да бъдат използвани-НСПВС, антибиотици, амитриптилин и др., но нищо не е така ефективно както осигуряването на спокойна от стрес среда. Много подходящо е използването на котешки феромони Feliway®-действат бързо, намалят симптомите, нямат странични ефекти, гарантират по-малко страх и агресия.
                                                                  ПСИХОГЕННА АЛОПЕЦИЯ
Наблюдава се опадване на космената покривка с излющване на кожата, прекалено близане, дъвчене и дърпане на космената покривка, сърбеж. Състоянието е инициирано и обострено от хроничен и неизбежен стрес, тревожност, скука или неудовлетвореност. Ориенталските породи котки са по-податливи-Сиамска, Абисинска, Бирманска. Психогенната алопеция се диагностицира с изключване на всички други видове алопеция. Лечението е акцентирано върху елиминиране на стрес-факторите:
• Антидепресанти и транквиланти.
• Подобряване на средата на обитаване.
• Феромоно-терапия- Feliway® ....и комбинация от всичко това.
                                                                  ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА
Хроничният стрес може да доведе и до храносмилателни разстройства:
• Отказ от храна /крие риск от хепатална липидоза/.
• Капризен апетит-редуване на булимия с анорексия.
• Диария, чувствителни черва, колит.
• Повръщане.
Анорексията е много по-често срещана при котките, отколкото при кучетата. Наблюдава се при много силна подтиснатост и депресия. Може много да утежни други медицински проблеми. Хепаталната липидоза е най-често срещаното от чернодробните заболявания при котките. Наблюдава се при затлъстели котки след дълги периоди на анорексия-повече от 2 седмици. Като затлъстяването може да се дължи на депресия или постоянна тревожност или когато домът е обитаван от много котки с недостатъчно пространство за движение. 
                                                                  ИНФЕКЦИОЗНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Хроничният стрес има доказано имуносупресивен ефект. Това означава, че колкото повече котката е подложена на стрес, толкова повече естествените защитни сили отслабват и организма става податлив на заболявания-напр. Инфекциозен перитонит при котките, Коронавироза, Котешки имунодефицит, Левкемия, Херпесвирус, бактериални заболявания, дерматофитози и др.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
Не давайте на котката си нищо ново и различно. Не и давайте нещо, което не познава, давайте и това, което обича. Намалете максимално стреса. Това предотвратява заболяванията, техните рецидиви и обостряне. Най-важно е да се гарантират достатъчно сигнали, казващи на котката, че дома е достатъчно сигурен и безопасен. Оптимизирайте средата на обитаване на котката-използването на Feliway® дифузери в този случай е от изключителна помощ.

http://www.feliway.com 

 

Web Design 2009 WWW.VICTTTOR.COM